Nu au împlinit încă un an, au nevoie de transplant de ficat şi nu au un donator compatibil. Aceasta este pe scurt povestea a doi copii pentru care singura şansa ar fi operaţiile făcute în afară ţării. Sursa: CODRIN PRISECARU
Se joacă cu aparatul de fotografiat, râde, gângureşte, ceartă jucăriile, ca orice copil normal. Locul ei de joacă este însă atipic: o cameră de spital, iar colegii de joacă, colegi de suferinţă. Marta Munteanu are 10 luni şi a fost diagnosticată cu ciroză când avea 3 luni. Din acel moment, Spitalul Fundeni a devenit a doua ei casă, şi perfuziile, principala ei "hrană". Colegii de salon care au plecat acasă între timp au găsit-o tot aici la întoarcere.
Până la vârsta de 3 luni, problema Martei a trecut neobservată. De atunci însă, a încercat tot ce era de încercat în materie de tratament. "Situaţia a început să se agraveze, să i se umfle burtica, iar medicii m-au trimis la Iaşi, care, la rândul lor, m-au trimis aici, la Fundeni, unde nu o mai dezlipesc de perfuzii", povesteşte mama copilului.
Au nevoie de porţiuni minuscule de ficat
O poveste la fel de dramatică trăieşte şi familia Lazăr. Ionuţ, unul dintre gemenii veniţi pe lume în urmă cu 11 luni, suferă de ciroză şi are nevoie urgentă de un transplant de ficat pentru a supravieţui.
Pentru Marta şi Ionuţ ar fi nevoie de transplantul unor porţiuni minuscule de ficat. Din nefericire, în familiile lor nu s-au găsit donatori compatibili. Dacă s-ar fi găsit, operaţia în afara ţării ar fi fost mult mai simplă.
Chiar la începutul acestui an, o fetiţă din Bucureşti mai mică de un an, Claudia Mihalcea, a fost operată la Spitalul AKH dinViena, donator fiind mama ei, cu care micuţa a avut norocul să fie compatibilă. Banii pentru operaţie, 65.000 de euro, au fost asiguraţi de Ministerul Sănătaţii.
În România nu se fac transpl