Sâmbătă, la Sighetu Marmaţiei are loc Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă la ucraineni.
Ediţia a XVIII-a „Festival Ucrainskih Koleadok ta Obriadiv“ (Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă la ucraineni – n.r), organizată de Uniunea Ucrainenilor din România, începe sâmbătă, 15 ianuarie 2011, la Sighetu-Marmaţiei.
Mulţi participanţi
Festivalul va debuta la ora 10.00 cu Sfânta Liturghie oficiată la biserica ucraineană cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci“. De la ora 12.00, va avea loc parada grupurilor de colindători şi spectacolul desfăşurat la Sala „Viorel Costin“ a Casei municipale de Cultură din localitate. Până acum, şi-au anunţat prezenţa grupuri şi formaţii din localităţile cu populaţie ucraineană din Maramureşul Istoric şi din judeţele Arad, Caraş-Severin, Satu Mare, Suceava, Timiş, precum şi din Serbia şi Ucraina. „Avem invitaţi din Poienile de sub Munte, Repedea, Ruscova, Valea Vişeului, Crasna Vişeului, Bistra, Rona de Sus, Crăciuneşti, Lunca la Tisa, Bocicoiu Mare, Remeţi, Sighetu Marmaţiei“, a declarat Ovidiu Nemeş, viceprimarul municipiului Sighetu Marmaţiei.
Ideea festivalului
Ideea unui festival care să păstreze bogăţia tradiţiilor culturale ale ucrainenilor din România i-a venit cu mulţi ani în urmă profesorului universitar Ion Rebusapca, folclorist, profesor la Facultatea de litere din Bucureşti. Ca locaţie a fost ales Maramureşul Istoric, zonă cu o populaţie de peste 30.000 de ucraineni şi, în anul 1993 a fost organizată prima ediţie a festivalului. De atunci, în preajma Anului Nou după calendarul Iulian, străzile municipiului Sighetu-Marmaţiei se umplu de tineri în frumoase straie populare.