Spania şi Italia au reuşit să împrumute de pe pieţe trei miliarde de euro, respectiv 6 mld. euro, sumele maxime avute în vedere, dar chiar dacă au avut dobânzi mai ridicate, emisiunile sunt văzute ca o reducere a presiunilor ce planează asupra ţărilor fragile din zona euro. Vânzările vin după operaţiuni similare ale Greciei şi Portugaliei desfăşurate marţi şi miercuri.
Madridul a vândut obligaţiuni scadente la cinci ani, profitând de o cerere echivalentă cu 6,3 miliarde de euro, la un randament mediu de 4,542%, mai ridicat decât cel al emisiunilor anterioare. La ultima operaţiune de acest tip, dobânda medie se situa la 3,576%.
Pentru obligaţiunile italiene, scadente la cinci şi 15 ani, cererea a urcat la 8,5 miliarde de euro. Randamentul titlurilor cu scadenţa la cinci ani s-a situat la 3,67%, faţă de 3,24% pentru ultima emisiune similară, iar cel al obligaţiunilor scadente la 15 ani s-a cifrat la 5,06%, comparativ cu 4,81%.
Detensionarea pieţelor vine pe fondul mişcărilor pe care politicienii europeni le fac pentru a scoate continentul din criză. Germania a cedat presiunilor şi se declară în favoarea propunerilor de a conferi noi puteri şi a extinde capacitatea de creditare a fondului de susţinere a zonei euro (EFSF) de 440 miliarde de euro, chiar dacă acest lucru înseamnă o creştere a garanţiilor sale financiare, potrivit unor surse citate de Financial Times.
O astfel de mişcare ar face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri, incluzând o coordonare sporită a politicilor economice între cele 17 ţări membre ale zonei euro, ce ar putea fi convenit de şefii de guvern din UE în cadrul următorului summit din februarie.
Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că sprijină extinderea rolului fondului şi a anticipat că această măsură va fi aprobată de liderii UE în cadrul summitului.
Un astfel de pas ar