Raportul de evaluare a pregătirii României pentru aderarea la Spaţiul Schengen este adoptat vineri, 14 ianuarie, la Bruxelles. Documentul arată că din punct de vedere tehnic, ţara poate intra în clubul celor care au şters frontierele.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Reuniunea este una pur tehnică, întrucât rapoartele de evaluare ale României şi Bulgariei sunt prezentate de experţii care au participat la vizitele de evaluare în ultimele luni.
Ei specifică în documentul prezentat acum că în România, interfaţa sistemului SIS II, pe care se bazează cooperarea în Spaţiul Schengen este operaţională şi nu prezintă probleme.
La capitolul pregătire şi securizare a frontierelor terestre şi aeriene, rapoartele despre România au fost adoptate anul trecut şi ele arată că ţara este gata de aderare.
Bulgaria se situează şi ea convenabil la capitolul informatic, însă probleme au fost înregistrate în urmă cu un an la frontiera bulgaro-turcă, iar la o reevaluare recentă, experţii au găsit că aceasta nu este în continuare corect securizată.
De aceea, concluziile lor sunt că Bulgaria nu se poate integra pentru moment în spaţiul liberei circulaţii, iar raportul ce o priveşte ar putea să nu fie supus acum adoptării.
Bulgaria încearcă să prezinte în curând un plan de măsuri şi speră să aibă o analiză pozitivă la următoarea vizită a experţilor.
Aceasta înseamnă că cele două ţări nu pot adera la Spaţiul Schengen în martie, cum era prevăzut, nici împreună şi nici separat şi că o altă dată pentru a doua reevaluare a Bulgariei va fi stabilită.
Speranţa celor două este ca examenele tehnice să fie trecute până în luna iunie, când dosarul ar putea fi aprobat de miniştrii de Interne ai UE, pentru o aderare a României şi a Bulgariei în octombrie 2011, cel mai devreme. Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Raportul de evalu