Comisia Europeană va sprijini România pentru primirea derogării privind taxarea inversă la cereale şi plante tehnice
Costel Olteanu: TVA ar trebui aplicată doar la cumpărătorul final, nu şi la producători şi procesatori
Gabriel Biriş: Este cea mai bună variantă, dar cu şanse mici, pentru că trebuie să obţinem derogare de la UE
Direcţia Generală de Taxare şi Uniune Vamală din cadrul Comisiei Europene (DG Taxud) apreciază că existe premise să sprijine România pentru primirea derogării privind taxarea inversă la cereale şi plante tehnice, şi va înainta documentaţia spre aprobare la Consiliul Uniunii Europene, a declarat, ieri, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar. "DG Taxud a asigurat că există premisele să sprijine România pentru primirea derogării privind taxarea inversă la cereale şi plante tehnice şi va înainta documentaţia spre aprobare la Consiliul Uniunii Europene. Aprobarea nu s-a primit, deocamdată, pentru că decizia este luată de către Consiliul Uniunii Europene", a declarat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, potrivit Mediafax.
Ministerul Finanţelor anunţa, la 6 iulie 2010, că taxarea inversă pentru livrările de bunuri din interiorul ţării la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahăr, făină, pâine şi produse de panificaţie va fi aplicată la 10 zile de la comunicarea de către Consiliul UE a aprobării derogării pentru implementarea prevederii.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu spune că aprobarea taxării inverse doar pentru cereale, şi nu pe toată filiera de produs, dezavantajează agricultorii. "Dacă s-a aprobat taxarea inversă doar la cereale, şi nu pe toată filiera de produs, e mai nasol. Problema era să se facă toată filiera fără TVA, făină, pâine...", a spus Rădulescu. România a solicitat Comisiei Europene să aprobe taxarea inversă la cereale în primăvara anului trecut. "E mai rău pentru