Daca e un lucru pe care sa-l fi invatat in toti acesti 20 de ani petrecuti in Romania, acesta este sa nu fac generalizari. Desi sa generalizezi poate fi distractiv si iti lasa impresia ca poti intelege mai usor lumea, rezultatul este mai degraba o gandire ingusta si rigida, care se poate transforma in prejudecata. Iar prejudecata poate avea tot felul de consecinte negative. Daca faci generalizari despre o populatie, atunci este o certitudine statistica faptul ca o mare parte din acea populatie se va comporta deferit de regula generala enuntata de tine. Spre exemplu, romanii imi spun mereu ca rromii nu stiu cum sa munceasca pamantul si nu vor sa mearga la scoala, asa ca am facut un film documentar care se cheama Mamaliga te asteapta, despre o familie rroma cu 10 copii, care lucreaza pamantul si care invata din greu ca sa mearga la scoala si la universitate.
Cand eram mici, obisnuiam mereu sa facem glume despre cat de zgarciti sunt evreii (asta se intampla cu multi ani inainte sa imi dau seama ca restul lumii facea misto pe seama noastra, scotienii, ca suntem zgarciti); despre irlandezi care erau prosti; despre italieni care erau lasi; si eram la fel de incantati sa-i consideram pe toti americanii naivi. La scoala, francezii miroseau a usturoi, germanii nu aveau simtul umorului si pana in ziua de azi nu am reusit sa scap de impresia ca rusii sunt un popor crud. Doar dupa ce am inceput sa calatoresc si am cunoscut tot mai multi oameni de diferite nationalitati, am inteles ca sa faci astfel de generalizari nu are sens.
Insa despre rromi, sau gypsies (dupa cum sunt ei cunoscuti in Marea Britanie), nu am facut generalizari atunci cand eram copil. Si asta nu fiindca am fost crescut cu simpatie fata de acest grup etnic, si nici fiindca aveam prieteni rromi, ci pur si simplu pentru ca nu aveam niciun contact cu ei. In Marea Britanie traiesc un numar estimat de 90.0