Economiile din Europa de Est şi Asia Centrală vor înregistra în acest an creşteri economice modeste din cauza şomajului ridicat şi ca urmare a dificultăţii cu care populaţia plăteşte creditele, conform unui raport al Băncii Mondiale, scrie Bloomberg.
În acest an, Produsul Intern Brut al Europei de Est şi al Asiei Centrale va creşte în medie cu 4%, în scădere faţă de avansul de 4,7% înregistrat anul trecut, pentru a accelera până la 4,2% în 2012.
Banca Mondială subliniază că înaintea crizei economice mondiale, în perioada 2003-2007 PIB-ul regiunii a crescut cu o medie de 7,4% în fiecare an.
Economiile est-europene au fost cele mai afectate de criză
În ultimul deceniu, economiile din estul Europei au înregistrat creşteri economice mai mari decât cele din ţările dezvoltate din Europa de Vest. Totuşi, economiile est-europene s-au dovedit mult mai vulnerabile în faţa crizei creditelor ce a izbucit în 2008, înregistrând cele mai importante contracţii de după căderea comunismului în urmă cu două decenii.
Cu toate că multe economii europene au ieşit încă de anul trecut din recesiune, în acest an avansul va fi temperat de criza datoriilor. Cererea din economiile vestice va scădea, ceea ce va afecta şi Europa de Est, ale cărei exporturi merg în principal către Occident.
"Atât investiţiile, cât şi cererea pentru bunuri de consum vor continua să fie temperate de nivelurile ridicate ale şomajului şi din cauza restructurărilor din sectorul bancar, chiar dacă cererea tot mai mare de pe pieţele locale joacă un rol important în redresare", precizează raportul emis de Banca Mondială.
Băncile încă au dificultăţi din cauza creditelor neperformante
Înainte de declanşarea crizei economice mondiale, în Europa de Est subdezvoltarea sectorului bancar, ratele dobânzilor mici pentru depozite, concomitent cu un nivel superior al ratelor do