Taxele locale sunt, în mare, neschimbate. În Bucureşti, proprietarii mai multor case vor da mai mulţi bani, iar maşinile electrice au impozit redus.
Impozitele pe care românii trebuie să le achite în acest an pentru casă şi maşină au rămas neschimbate faţă de anul trecut. Cu mici excepţii, a scăpat de creşteri şi cea mai mare parte a listei taxelor şi impozitelor locale. Printre birurile mărite de primării în acest an se numără cele pentru maşinile cu capacitate cilindrică de peste 2.000 de centimetri cubi, unde valoarea impozitului s-a dublat în oraşe precum Bucureşti şi Cluj-Napoca, sau taxa pentru locurile de veci din Iaşi.
În Capitală, "principalele impozite şi taxe locale pentru anul 2011 au rămas la acelaşi nivel cu cel al anului 2010", ne-au spus reprezentanţii Primăriei Sectorului 1. Potrivit acestora, taxa pentru o Dacie Logan cu o capacitate cilindrică de 1.598 cmc este de 64 de lei, valoare neschimbată faţă de cea plătită de bucureşteni anul trecut.
Posesorii de autoturisme cu o capacitate cilindrică ce depăşeşte 2.000 de centimetri cubi vor suporta taxe duble. Spre exemplu, impozitul pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică între 2.001 şi 2.600 cmc creşte de la 36 lei anul trecut până la 72 lei în 2011. Spre deosebire de aceştia, puţinii proprietari de maşini "verzi" sunt încurajaţi de autorităţile locale prin impozite la jumătate faţă de cele de anul trecut. La sfârşitul anului trecut, pe străzile Bucureştiului circulau 460 de maşini hibrid sau electrice din totalul de circa 1,8 milioane de autoturisme.
Impozitul pe casă creşte pentru cei cu averi mari
Veşti proaste pentru bucureştenii care au mai multe apartamente. Ei vor plăti, în acest an, impozite mai mari începând cu cea de-a doua locuinţă, după cum au hotărât guvernanţii anul trecut. Pentru a doua casă impozitul creşte cu 65% faţă de nivel