România a transmis CE o scrisoare în care restrânge sfera produselor pentru care solicită derogare de la regimul normal de taxare la porumb, grâu, orz, orzoaică, secară, soia, rapiţă, floarea soarelui şi sfeclă-de-zahăr, a declarat, ieri, Dan Lazăr, secretar de stat la Finanţe. "Demersurile României pentru acordarea derogării pentru taxarea inversă au început în urmă cu un an şi, după discuţii intense, România a trimis, în urmă cu o lună, o scrisoare Comisiei Europene în care restrânge sfera produselor pentru care a solicitat derogare de la regimul normal de taxare, astfel încât acesta să fie plătit la finalul lanţului comercial al următoarelor produse agricole: porumb, grâu, orz, orzoaică, secară, soia, rapiţă, floarea-soarelui şi sfeclă-de-zahăr. Denumită "taxare inversă", măsura este necesară pentru combaterea evaziunii fiscale în comerţul cu cereale şi plante tehnice", a spus secretarul de stat, citat de Mediafax.
Ministerul Finanţelor Publice anunţa, la 6 iulie, că a solicitat derogare de la CE privind aplicarea TVA prin taxarea inversă pentru livrările de bunuri din interiorul ţării la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahăr, făină, pâine şi produse de panificaţie.
Lazăr a avut, ieri, alături de ministrul Finanţelor şi şeful ANAF, o întâlnire cu comisarul european pentru Impozitare şi Uniune Vamală, Algirdas Semeta şi a arătat, la finalul discuţiei, că România a solicitat sprijin comisarului în obţinerea unei derogări de la Comisia Europeană (CE), pe doi ani, de la principiul aplicării TVA în comerţul cu cereale. El a arătat că România a făcut acest demers la CE nu numai pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, ci şi ca răspuns la solicitările repetate venite din partea mediului de afaceri.
Comisarul european pentru taxare a promis că va sprijini în CE dorinţa României de introducere a taxării inverse pentru doi ani c