Cartofii, originari din America de Sud, zona Muntilor Anzi, au fost adusi in Europa de catre spanioli, cam prin anul 1540. In acea vreme, cartoful era considerat toxic pentru om si servea doar ca hrana pentru vite.
Ca prizonier in Germania, farmacistul Antoine-Augustin Parmentier descopera cartoful si, odata intors in Franta, in 1763, face tot ce poate pentru ca aceasta leguma sa fie acceptata ca leac al foametei care, pe atunci, bantuia tara. Populatia insa se opunea.
Parmentier a perfectionat metodele de semanat si a inmultit speciile, obtinand varietatile de cartofi pe care le cunoastem azi. In 1771, Academia de Medicina din Paris afirma ca tuberculul nu este daunator si-l recomanda pentru hrana oamenilor.
Pentru a starni interesul populatiei fata de noul aliment, farmacistul Parmentier, sustinut de insusi regele Ludovic al XVI-lea, a intervenit pentru cultivarea cartofului pe terenurile de la marginea Parisului si, ostentativ, cerea ca tarlalele de cartofi sa fie pazite ziua ca sa atraga populatia sa le fure noaptea.
Cartofii contin amidon, vitamina C, fibre, proteine si potasiu din abundenta. Mult timp, cartoful a fost ocolit si nerecomandat in curele de slabire, fiind acuzat ca ingrasa, neluandu-se insa, in calcul, felul cum este gatit.
Intr-adevar, prajiti in ulei, cartofii contin 300 de calorii la suta de grame. O suta de grame de cartofi fierti sau copti in cuptor contin doar 130 de calorii. O diferenta evidenta.
Chips-urile sunt de asemenea extreme de periculoase, mai ales pentru persoanele care vor sa slabeasca. Pe langa faptul ca zac luni de zile prin depozite ori rafturile magazinelor, uleiul cu care sunt facute multiplica numarul caloriilor.
Astazi, nutritionistii recomanda cartofii, fara nicio retinere, in orice dieta si asta pentru ca tuberculii sunt sanatosi si hranit