Flexicuritatea. Obişnuiţi-vă cu termenul, pentru că este conceptul pe care merge mai nou Ministerul Muncii. Flexicuritatea se explică neacademic prin opusul rigidităţii atunci când stabileşti sau aplici o regulă. Flexicuritatea înseamnă a te arăta flexibil, dacă vă convine mai mult această definiţie. Sau cum explică şi mai aplicat ministrul Botiş: "Flexicuritatea. Această abordare o să o avem şi pe Codul Muncii, dar trebuie discutat". Adică nu te poţi da flexicurist fiind foarte sigur pe asta. Ar fi un semn de rigiditate. Totuşi, decizia de a fi flexibil este luată în serios de ministrul Muncii, lucru care poate fi dedus doar din declaraţiile date în ultimele zile. Cum ar fi că în Ministerul Muncii nu mai urmează disponibilizări, ba chiar se preconizează reangajarea celor care au fost concediaţi. La câteva ore, tot Botiş spune că ministerul nu are un izvor nesecat de oameni competenţi, putându-te baza pe cel mult 40% dintre ei. Ce rezultă din asta? Cumva că 60% din angajaţii ministerului iau bani publici de pomană, conform ministrului? Nu, rezultă că ministrul dă dovadă de felxicuritate.
Mai departe. Ministerul le garantează mamelor care revin din concediul maternal în mai puţin de un an locul de muncă. După un an în colo, însă, nu prea mai sunt garanţii. A dat ministrul declaraţia asta? Nu, ne explică tot el, ulterior, e vorba doar de faptul că în doi ani firmele pot da şi faliment, iar viaţa în general nu oferă garanţii. Cu alte cuvinte, Botiş nu se joacă cu nervii mamelor, dă doar dovadă de flexicuritate în gândirea pe termen lung.
Să trecem la vrăjitori şi prezicători. După ce au aflat de la ministru că vor trebui să plătească taxe, după ce blestemele lor au făcut furori în presa internaţională, Botiş revine şi spune că nu e cazul, pentru că potrivit statului, vrăjitorii şi prezicătorii nu există. Contradicţie, veţi zice? Aş... Sunteţi lipsiţi de f