Comisarul european pentru politica de vecinătate a îndemnat la o reacţie rapidă din partea UE faţă de reprimarea Opoziţiei de la Minsk.
„Avem datoria să acţionăm rapid şi în mod proporţionat, dar fără să izolăm cetăţenii din Belarus”, a declarat comisarul european pentru politica de vecinătate, în cadrul unei reuniuni la Parlamentul European.
Stephan Fulle a vorbit despre reintroducerea restricţiilor de circulaţie pe teritoriul european pentru liderul din Belarus şi pentru apropiaţii săi implicaţi în reprimarea violentă a protestelor post-electorale de la sfârşitul lunii decembrie.
Reacţia Uniunii Europene vine după ce regimul de la Minsk a reprimat violent protestele care au urmat alegerilor prezidenţiale din 19 decembrie, în care Aleksandr Lukaşenko s-a impus, potrivit rezultatelor, cu aproape 80 %. Rezultatul a dus la manifestaţii fără precedent, la Minsk.
Aproximativ 600 de persoane au fost arestate iar 31 de persoane între care şi cinci candidaţi ai Opoziţiei, au fost inculpaţi pentru participarea la aceste "tulburări în masă" sau pentru că le-au organizat.
Şi preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a cerut o revizuire a relaţiilor între instituţiile europene şi Belarus. În ultimii doi ani, oficialii europeni au adoptat mai multe măsuri menite să arate deschiderea faţă de Minsk, într-un moment care a coincis cu o răcire a relaţiilor Belarus-Rusia. Aceste măsuri au inclus ridicarea restricţiilor de călătorie aplicate oficialilor de la Minsk după ce regimul lui Lukaşenko a fraudat alegerile din 2006 şi a reprimat violent protestele de stradă care au urmat. De altfel, Belarusul a fost inclus, alături de ţări precum Republica Moldova sau Georgia, în Parteneriatul Estic, un format de cooperare al Bruxelles-ului cu şase foste state sovietice. Magazin European cu Andreea Pietroşel
Comisarul european pentru politica