„Un an extrem de greu pentru sistemul sanitar, dar câştigat din punctul de vedere al reformelor“ a fost, pentru dl Cseke Attila, ministrul sănătăţii, anul 2010. Bilanţul de an al Ministerului Sănătăţii, prezentat public la 6 ianuarie a.c., a constituit un prilej nu doar de trecere în revistă a activităţii şi a rezultatelor din anul abia încheiat, dar şi de prezentare a priorităţilor de acţiune în 2011. (...)
„Un an extrem de greu pentru sistemul sanitar, dar câştigat din punctul de vedere al reformelor“ a fost, pentru dl Cseke Attila, ministrul sănătăţii, anul 2010. Bilanţul de an al Ministerului Sănătăţii, prezentat public la 6 ianuarie a.c., a constituit un prilej nu doar de trecere în revistă a activităţii şi a rezultatelor din anul abia încheiat, dar şi de prezentare a priorităţilor de acţiune în 2011.
Sub semnul descentralizării...
Principala măsură adoptată în 2010 a fost aceea de transfer către autorităţile locale al unităţilor sanitare publice. Nu mai puţin de 370 de unităţi (dintr-un total de 435) au trecut în administrarea consiliilor judeţene sau locale, rămânând direct subordonate MS doar 62 de unităţi sanitare, considerate de interes naţional. Prin reorganizare, numărul acestora va scădea la 55. Descentralizarea a fost precedată de măsuri de reducere a numărului de paturi (cu 9.200), dar şi a numărului de funcţii de conducere (de la 2.069 la 1.492).
...şi al crizei
Situaţia economică precară a impus găsirea unor soluţii de criză. Amintim, dintre măsurile adoptate, introducerea unui sistem nou de acordare a concediilor medicale, reducerea numărului de posturi din structurile administrative ale sistemului, aprobarea mecanismului de coplată, lărgirea bazei de contribuitori la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (de la 6,7 milioane la aproape 8,8 milioane)... Pentru al doilea an consecutiv, pos