Doi români, membrii unei importante reţele internaţionale de traficanţi de cocaină, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT. Gruparea, formată din cetăţeni columbieni, români şi de alte naţionalităţi, aducea drogurile din America de Sud în România, ascunse în containere cu peşte congelat.
Unul dintre cartierele generale ale infractorilor era sediul unei firme din comuna ilfoveană Ştefăneştii de Jos. După patru ani de filaje şi interceptări, procurorii şi poliţiştii de la Crimă Organizată au făcut, joi seară, şapte percheziţii în Bucureşti şi Ilfov.
Citiţi şi:
Liderii unei reţele de traficanţi de transfugi africani au fost reţinuţi de DIICOT
La urgenţe din cauza etnobotanicelor !
În urma acestor operaţiuni au fost capturaţi doi dintre traficanţi, Cătălin Iosef (42 de ani, zis Carlitos) şi Constantin Nadolu (42 de ani, zis Paco). Cei doi au fost puşi sub acuzare pentru trafic internaţional cu droguri de mare risc. Procurorii spun că, în ultimii cinci ani, cei doi au participat la aducerea în Europa a peste cinci tone de cocaină din Columbia, ascunse în containere cu peşte congelat.
Drumul cocainei
Ruta drogurilor era Guayaquil (Ecuador) - Algeciras (Spania) - Gioia Tauro (Italia) -Portul Constanţa, Agigea-Sud (România). Cătălin Iosef şi Constantin Nadolu foloseau ca paravan societatea comercială din Ştefăneştii de Jos, care importa „containere-test", în scopul verificării reacţiei autorităţilor.
După ce testul a reuşit, traficanţii au realizat un transport de cocaină în cutii cu peşte congelat, pe ruta maritimă Ecuador - România. În iarna anului 2007, autorităţile ecuadoriene au capturat acest transport de 364 de kilograme de cocaină, în valoare de 22 milioane de euro, care urma să ajungă în Portul Constanţa. Intenţia infractorilor era de a trafica aproximativ 1,5 tone de cocaină, în valoare de peste 90 de