Până săptămâna viitoare, din hotel nu va mai rămâne decât o grămadă de moloz, deşi prefectul şi organizaţiile neguvernamentale au cerut municipalităţii oprirea demolării clădirilor care stăteau în calea proiectului.
Bucureştenii care au trecut ieri pe strada Buzeşti au putut vedea cum unul dintre zidurile Casei Constantin Rădulescu cad bucată cu bucată sub picamerele muncitorilor. Unii trecători s-au oprit chiar să fotografieze ce a mai rămas din clădirea cunoscută mai mult ca fostul cinematograf feroviar Griviţa.
Şi la hotelul Marna aflat pe traseul viitorului bulevard Uranus , lucrările de demolare erau ieri în toi, iar pereţii erau puşi la pământ cu ajutorul unui utilaj imens.
„Filmaţi, filmaţi pentru că mâine aici nu o să mai fie decât un teren arabil, o bostănărie”, glumeau câţiva muncitori. Demolarea celor două clădiri a fost reluată după ce, la sfârşitul anului 2010, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul anunţa că Tribunalul Bucureşti a suspendat autorizaţiile pentru demolarea hotelului Marna din strada Buzeşti şi pentru fostul Cinema Griviţa din Calea Griviţei colţ cu Buzeşti, clădiri pe care municipalitatea intenţionează să le demoleze pentru a face loc viitoarei „diametrale nord-sud” a Capitalei.
Asociaţiile, contra demolări
La începutul acestui an, reprezentanţii ONG-urilor au luat-o de la capăt cu demersurile şi asta după ce au aflat că în ciuda solicităriilor făcute, Ministerul Culturii si Patrimoniului Naţional a semnat avizele pentru cele 11 clădiri de pe axa Buzeşti – Berzei, semn că s-a dat liber la demolări.
„Noi am cerut din nou oprirea lucrărilor şi am depus sesizări la Inspectoratul de Stat în Construcţii, Parchet şi Prefectura Bucureşti. Am încercat şi la instanţele de judecată, dar am primit termen peste două săptămâni, când ar fi fost prea târziu”, a declarat Nicuşor Dan, preş