Preşedintele tunisian Zine Al Abidine Ben Ali, de 23 de ani în funcţie, a părăsit Tunisia. Premierul va asigura interimatul, a anunţat şeful Guvernului într-o intervenţie televizată. "Conform articolului 56 al Constituţiei, îmi asum din acest moment sarcina de preşedinte interimar", a anunţat Mohammed Ghannouchi, în vârstă de 69 de ani.
Intervenţia premierului la postul public de televiziune vine după ce sute de tunisieni au protestat din nou, vineri, la Tunis, cerând îndepărtarea de la putere a preşedintelui Ben Ali.
Acesta din urmă s-a angajat joi seară să nu mai candideze în 2014 şi a promis că va democratiza ţara.
Bel Ali a cerut încetarea focului dar agenţiile de presă relatează că violenţele din stradă s-au soldat cu aproape 70 de morţi.
Pe de altă parte, principalele partide de opoziţie au cerut de la Paris crearea unui cabinet provizoriu care să guverneze ţara timp de trei luni, potrivit Constituţiei ţării.
Autorităţile tunisiene au decretat, vineri, starea de urgenţă interzicând orice manifestaţie publică. În plus, forţele de ordine au primit permisiunea de a trage asupra oricărui "suspect" care refuză să se supună ordinelor.
Deocamdată nu se ştie unde se află preşedintele Ben Ali şi nici dacă plecarea sa va calma spiritele în rândul populaţiei nemulţumite din Tunisia.
Analiză Un sfârşit trist pentru Zine Al Abidine Ben Ali, dacă ne aducem aminte de Primăvara din Tunis, acum 23 de ani, când ofiţerul de poliţie Ben Ali îl răsturnase de la putere pe Habib Bourguiba, părintele independenţei tunisiene, care aluneca spre autocraţie pe măsură ce îmbătrânea. Toată lumea a salutat atunci vântul de libertate care începea să bată. După câţiva ani de schimbare, regimul s-a înăsprit, mai ales contra islamiştilor. Fostul şef al poliţiei a pus întreaga societate tunisiană sub supraveghere. Nu trebuie uitat că Zine Al