Isărescu: Statul trebuie să dea un semnal pozitiv în rezolvarea arieratelor
„O economie de piaţă nu poate să funcţioneze dacă există obişnuinţa de a nu face o cheltuială sau de a consuma ceva şi de a nu plăti“
De la începutul acordului cu FMI, Guvernul a ratat la fiecare evaluare ţinta stabilită
Statul trebuie să dea un semnal pozitiv în rezolvarea problemei arieratelor, o formă "sălbatică" de creditare utilizată şi de către companii, şi care creează o problemă de credibilitate României, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. "Este o problemă foarte mare şi nu este numai la nivelul statului. Este un comportament. El trebuie - aş folosi un cuvânt tare - eradicat. O economie de piaţă nu poate să funcţioneze dacă există obişnuinţa de a nu face o cheltuială sau de a consuma ceva şi de a nu plăti, sau de a lua un credit sălbatic, pentru că arieratele reprezintă o formă sălbatică, nereglementată, de a obţine un credit pe ascuns, pe uşa din dos", a spus Isărescu la postul public de televiziune, citat de Mediafax. Guvernatorul BNR a arătat că această formă "sălbatică" de creditare reprezintă o mare problemă de credibilitate pentru România, iar statul trebuie să dea un semnal pozitiv pentru rezolvarea ei.
Pe de altă parte, Isărescu a spus că şi statul, la rândul său, are dificultăţi pentru că există firme care nu îşi achită obligaţiile. "Se creează un cerc vicios şi este extrem de periculos", a adăugat şeful băncii centrale.
Guvernatorul BNR admite că soluţionarea acestei probleme complexe nu se poate realiza peste noapte. În acest sens, Isărescu a dat ca exemplu plăţile efectuate în sistemul sanitar, când nivelul datoriilor a scăzut pentru o perioadă aproape de zero. "Au început să crească din nou. Trebuie găsită cauza - orificiul sau orificiile prin care se scurg", a continuat Mugur Isărescu.
„Este nevoie de optimism pru