Restructurarea industriei siderurgice din Romania trebuie sa devina o poveste de succes si pentru comunitatile in care functioneaza combinatele si unitatile de productie ale otelului.
Aceasta este parerea parlamentarului european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), opinie pe care a sustinut-o in cadrul unui atelier de lucru la nivel inalt organizat la Bruxelles de catre Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana (UE).
In cadrul atelierului, au fost dezbatute perspectivele sectorului siderurgic din Romania in contextul in care Comisia Europeana (CE) a incheiat procesul de monitorizare a restructurarii industriei siderurgice din tara noastra.
Iuliu Winkler a declarat ca autoritatile locale trebuie incurajate si sprijinite sa acceseze fonduri europene pentru a realiza proiecte care sa redea circuitului urbanistic si economic platformele dezafectate ale combinatelor siderurgice.
"Voi da exemplul Hunedoarei, dar problema este aceeasi pentru toate comunitatile in care siderurgia a jucat un rol important. In municipiul Hunedoara, suprafata platformei siderurgice, de aproape 300 de hectare, a fost preluata de autoritatile locale, dar inca nu a fost dezafectata, ecologizata si redata circuitului urbanistic si economic.
Stiu ca aceasta nu este o raspundere care sa apartina celor prezenti azi aici, insa, in calitatea mea de parlamentar european, nu pot sa le spun cetatenilor din Hunedoara ca restructurarea siderurgiei este o poveste de succes. As fi, cu siguranta, contrazis pentru motive evidente si anume pentru lipsa de solutii in privinta fostelor platforme industriale ramase neutilizate, degradate, si care nu sunt redate oraselor si economiei.
In acest sens cred ca trebuie sa motivam autoritatile locale, sa le facem constiente in legatura cu importanta intocmirii unor proiecte finantabile din