Preşedintele Tunisiei, Zine al-Abidine Ben Ali, a fost forţat azi să renunţe la exercitarea funcţiei şi să părăsească ţara, după 23 de ani petrecuţi în fruntea ţării, notează BBC. Mii de oameni au protestat azi în centrul Tunisului pentru a-i cere şefului statului să îşi grăbească plecarea. Acesta este apogeul unor demonstraţii anti-guvernamentale alimentate de nemulţumirile privind şomajul şi preţurile mari la mâncare, demonstraţii care au început în decembrie şi s-au soldat cu zeci de morţi. Sursa: ReutersSursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
Anunţul plecării preşedintelui, din funcţie şi din ţară, a fost făcut în seara aceasta, la televiziunea publică, de premierul Mohammed Ghannouchi, care a precizat că va prelua, temporar, conducerea. Informaţii neconfirmate oficial precizau că Ben Ali ar putea să se îndrepte spre Malta sau Franţa.
Joi seară, Ben Ali, care s-a aflat în fruntea ţării din 1987 şi până acum, a anunţat că va renunţa la funcţia de şef al statului în 2014. Discursul său a venit după săptămâni de proteste anti-guvernamentale soldate cu moartea a cel puţin 23 de persoane, în urma intervenţiei forţelor de ordine.
Preşedintele tunisian a admis că a fost „înşelat” cu privire la analiza crizei sociale care agită Tunisia de aproape o lună şi a afirmat că ancheta pe care a ordonat-o cu privire la cauzele tulburărilor va fi independentă şi va stabili „responsabilităţile fiecăruia”.
Șeful statului, care apreciase anterior că demonstrațiile au fost susținute de „teroriști”, a mai spus că simte regret pentru moartea civililor și a asigurat că a ordonat forțelor de ordine să nu mai tragă în demonstranți.
Azi, în jur de 6-7.000 de persoane s-au strâns în centrul capitalei pentru a-I cere preşedintelui să părăsească imediat funcţia. Numărul mare al demonstranţilor, notează BBC, este fără precedent în Tunisia, care nu a mai văzut asem