Cercetătoarea de 29 de ani Cristina Ghenoiu a primit anul acesta Marele Premiu LSRS (Liga Studenţilor Români din Străinătate) pentru Excelenţă Academică în străinătate datorită meritelor la nivel mondial în domeniul biologiei celulare şi geneticii.
Cristina Ghenoiu este doctorand la Cornell University din New York, unde studiază biologie celulară şi cromozomială, biologie moleculară, genetică şi biochimie. Este câştigătoarea a numeroase burse de cercetare şi coautoare în publicaţii ştiinţifice de renume mondial, printre care revista Science.
Cristina colaborează şi cu Centrul de Cercetare şi Tra¬ament al Cancerului din New York, Memorial Sloan Kettering Cancer Center, şi este cercetător la un laborator al celebrei Rockefeller University, unde a fost invitată să lucreze. Instituţia reprezintă unul dintre cele mai importante centre de cercetare din lume, a avut 23 de cercetători câştigători ai Premiului Nobel şi a revo¬luţionat lumea ştiinţifică prin descoperiri precum existenţa grupelor sangvine, înţelegerea ADN-ului uman, constatarea că există viruşi care determină cancerul.
Ce visai să fii când erai copil?
C.G.: Îmi plăceau animalele şi plantele şi doream să înţeleg din ce erau făcute, şi cum ideea de cercetare nu era întâlnită des la şcoală şi în societate, în general, mi s-a spus că asta fac doctorii, şi voiam să fiu doctor.
Care este povestea plecării tale în 1998?
C.G.: Dorinţa de a călători şi a cunoaşte cât mai multe m-a făcut să caut burse pentru a putea explora lumea. Pe avizier la George Coşbuc era o reclamă pentru o bursă la un colegiu internaţional. Nu am înţeles bine despre ce era vorba, dar părea foarte interesant şi am aplicat la bursa United World Colleges. Cum pe atunci toată lumea credea că trebuie să ai relaţii pentru a primi o bursă, nu mă aşteptam să o iau, şi asta m-a dezinhibat şi m-a ajutat să fiu eu însămi î