Bonjuriştii iviţi după evenimentele din 1989 sunt ori copii de bani gata, frecventând străinătăţurile pentru shopping sau din spleen-ul preabinelui existenţial ce le-a lovit familiile, ori tineri care s-au trezit într-o lume cu totul alta decât cea a părinţilor, care şi-au conştientizat potenţialul intelectual, imposibilitatea dureroasă de a şi-l dezvolta în ţară şi – dobândind burse ori găsind mijloace de subzistenţă – s-au expatriat. Dar nu numai în Franţa, precum bonjuriştii anilor 1830–1848, ci în toată lumea civilizată, muncind din greu, uneori discriminaţi pentru că erau români ori prea săraci pentru trendul consumist al congenerilor vestici, sperând într-o revenire. (...)
Bonjuriştii iviţi după evenimentele din 1989 sunt ori copii de bani gata, frecventând străinătăţurile pentru shopping sau din spleen-ul preabinelui existenţial ce le-a lovit familiile, ori tineri care s-au trezit într-o lume cu totul alta decât cea a părinţilor, care şi-au conştientizat potenţialul intelectual, imposibilitatea dureroasă de a şi-l dezvolta în ţară şi – dobândind burse ori găsind mijloace de subzistenţă – s-au expatriat. Dar nu numai în Franţa, precum bonjuriştii anilor 1830–1848, c Publicitate i în toată lumea civilizată, muncind din greu, uneori discriminaţi pentru că erau români ori prea săraci pentru trendul consumist al congenerilor vestici, sperând într-o revenire. Când au realizat însă că actualele giubele şi caftane n-au nevoie de competenţa lor, şi că specializările, masteratele şi doctoratele obţinute nu le spun acestora nimic, au renunţat să se întoarcă…
Acesta este cadrul general şi, cu mici variaţii, backgroundul poveştii de dragoste dintre Marc şi Iunia, protagoniştii romanului JOCUL ORB, de Olivia Sgarbură. Autoarea este medic rezident în chirurgie la Institutul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni, preparator universitar de Chi