Două dintre tarele societăţii româneşti (nu numai postrevoluţionare) sunt politizarea şi nepotismul, care se văd cel mai bine în cadrul instituţiilor de stat.
Ştim cu toţii cum funcţionează sistemul: se schimbă partidul de la guvernare, se schimbă şi tot eşalonul de directori din deconcentrate, din inspectorate şi din societăţile economice pe care le deţine statul. De cele mai multe ori, partidul nu are oameni competenţi în toate domeniile, aşa că se face un fel de licitaţie, în care fiecare candidat îşi prezintă CV-ul în faţa şefului local de partid, care se duce apoi cu lista la Bucureşti, spre aprobare. Aşa se face că aceiaşi oameni ajung să ocupe funcţii de conducere în instituţii despre care habar nu au cu ce se mănâncă. Sunt zeci de cazuri de acest fel, în Constanţa.
Unul dintre cei mai celebri profesionişti atotştiutori este Laurenţiu Mironescu. Fostul comandant de cursă lungă a ocupat funcţia de director a Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, prin 2000. Anul trecut, fostul deputat devenea director de programe la Centrul de Perfecţionare al Marinei Civile şi, mai apoi, preşedintele Ligii Navale Române. Toate acestea au legătură cu pregătirea sa. Dintr-odată, de curând, Mironescu a fost detaşat la... Casa de Pensii Bcureşti, pentru ca la începutul anului să fie numit în funcţia de secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Să nu uităm însă de o altă categorie de „profesionşti" buni la toate. Cel mai elocvent caz este al lui Eugen Bogatu, reţinut în cazul rambursării ilegale de TVA de la UCM Reşiţa. Fostul vameş are o avere impresionantă, după cum aţi putut citi în România liberă: nouă terenuri intravilane, în suprafaţă totală de 7.482 mp, un teren agricol, şase apartamente şi o casă, 10 conturi, acţiuni sau părţi sociale la 12 firme, împrumuturi de aproape două milioane de euro unor persoane