Preşedintele tunisian Zine al-Abidine Ben Ali, alungat vineri seara din ţară după 23 de ani la putere, a fost apreciat pentru faptul că a reuşit să menţină stabilitatea politică şi creşterea economică, dar criticii îl acuză că a încălcat drepturile omului şi valorile democratice, notează msnbc.com. Organizaţii non-guvernamentale precum Amnesty International şi Freedom House au catalogat regimul lui Ben Ali drept autoritarist şi dictatorial.
De la obţinerea independenţei faţă de Franţa, în 1956, şi până acum, Tunisia a avut doar doi preşedinţi. Ben Ali a fost al doilea. El a preluat funcţia în noiembrie 1987, la şase săptămâni după ce fusese numit premier, când a aranjat împreună cu medicii să îl declare pe liderul din acel moment, fondatorul Tunisiei moderne, Habib Bourguiba, "incapabil" de a conduce ţara.
În momentul preluării funcţiei, Ben Ali avea 51 de ani şi o experienţă militară şi diplomatică. El a studiat în Franţa şi SUA. Într-un moment în care era încă un ofiţer tânăr, a creat Departamentul Militar de de Securitate, pe care l-a şi condus timp de zece ani.
A fost ataşat militar în Maroc şi Spania şi mai apoi, director general al Securităţii Naţionale. În 1980 a fost numit ambasador în Polonia, iar în 1984 a devenit ministru al securităţii naţionale, după care ministru de interne şi mai apoi premier.
Victorii pe linie
Odată ajuns preşedinte, Ben Ali a fost ales mandat după mandat, inclusiv în 1999, când a câştigat cu 99,4% din voturi, în ciuda introducerii sistemului multipartit. În 1994, la primele alegeri legislative pluraliste, opoziţia câştigase doar 2,25% din voturi.
Victoria lui Ben Ali a fost privită cu suspiciune în Occident, cu atât mai mult cu cât organizaţiile pentru drepturile omului au criticat organizarea alegerilor.
În 2002, situaţia s-a repetat. O nouă constituţie