Medicii epidemiologi atrag atenţia că încălzirea bruscă duce la creşterea numărului de viroze respiratorii. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în săptămâna 03- 09 ianuarie 2011, numărul total al infecţiilor respiratorii acute raportate este de 67.098, în creştere cu 26,8 % faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă. De asemenea, numărul cazurilor de viroze respiratorii care au necesitat internare este în creştere.
În plus, specialiştii precizează că fluctuaţiile de temperatură afectează metabolismul, iar riscul apariţiei bolilor precum astmul, afecţiunile pulmonare, cele respiratorii, alergiile, depresia şi problemele de nutriţie este destul de ridicat. Potrivit medicilor, organismul uman a început să îşi piardă capacitatea de adaptare la schimbările bruşte de temperatură, iar atunci când corpul este slăbit repercusiu¬nile asupra sănătăţii pot fi destul de grave. Experţii spun că lipsa unei diete adecvate şi cea a mişcării slăbesc rezistenţa organismului, astfel că suntem mai expuşi virozelor respiratorii.
Varza, ceapa şi lactatele ţin răceala la distanţă
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic oferă o listă a alimentelor care ţin răceala la distanţă. Astfel, usturoiul are proprietăţi antifungice, antibacteriene şi antivirale, susţine specialistul. "Acest condiment este des folosit în tratamentul infecţiilor, al gripei şi al can¬didozei. Substanţele sulfu¬roase şi allicina acţionea¬ză eficient împotriva helicobacter pylori, o bacterie responsabilă de apariţia ulcerului gastric", menţionează dr. Bilic.
Ceapa este bogată în quercetină, fitonutrient care creşte rezistenţa organis¬mului. "În cazul unei alimentaţii sărace în vitaminele C şi E, ceapa asigură organismului antioxidanţii necesari prevenirii bolilor. De asemenea, are efect sedativ, ameliorează tusea şi bronşitele", spune medicul nutriţionist.
Dacă organismul