Curtea Constituţională din Italia a anulat parţial imunitatea judiciară de care beneficiază prim-ministrul. Silvio Berlusconi este actualmente implicat în două procese, unul pentru fraudă fiscală, altul pentru corupere de martori. Decizia va relansa procesele, dar şeful Guvernului italian mai poate invoca unele argumente, pentru a evita audienţele.
În realitate, Curtea Constituţională a optat pentru un compromis. Procesele împotriva lui Silvio Berlusconi pot fi reluate, dar şeful Guvernului poate evita să se prezinte. Până acum, legea îi permitea lui Berlusconi să evite automat procesele, cât timp conduce Executivul. De acum încolo, însă, motivele de absenţă va trebui să fie valabile.
Judecătorii trebuie să spună deci dacă ocupaţiile politice ale lui Berlusconi chiar îl împiedică să vină în sala de audienţe a tribunalelor. Printre motivele enumerate de Curtea Constituţională figurează şedinţele Cabinetului, reuniunile între stat şi regiuni, summit-urile internaţionale şi orice alt tip de întâlnire pregătitoare sau esenţială pentru funcţia de premier.
Pe scurt, marja de manevră a lui Silvio Berlusconi rămâne foarte mare. Cu toate acestea, mai toată lumea, inclusiv cei mai vehemenţi duşmani ai lui "Il Cavalliere" s-au arătat satisfăcuţi de această decizie a Curţii.
Aflat în vizită la Berlin în ajun, Berlusconi declarase că decizia Curţii "îl lasă complet rece" şi că acest lucru nu-l va împiedica să guverneze.
Confruntat de când a intrat în politică, adică de vreo 20 de ani, cu numeroase procese, liderul de la Roma nu a fost până acum condamnat niciodată definitiv.
Curtea Constituţională din Italia a anulat parţial imunitatea judiciară de care beneficiază prim-ministrul. Silvio Berlusconi este actualmente implicat în două procese, unul pentru fraudă fiscală, altul pentru corupere de martori. Decizia va relansa procesele, dar şef