O clădire monument-istoric ce aminteşte de parfumul târgului de altădată din Galaţi este Casa Balş, situată pe Domnească nr.67. Imobilul a fost lăsat mult timp să se degradeze, însă de câţiva ani, actualul proprietar a început lucrări de conservare şi de restaurare.
Conform site-ului Direcţiei de Cultură Galaţi, clădirea se regăseşte pe lista monumentelor istorice , fiind construită undeva pe la mijlocul secolului al- XIX-lea.
CITEŞTE ŞI:Campanie "Adevărul de Seară": Hai să salvăm istoria oraşului Galaţi!
Salvaţi Palatul Simion Gheorghiu, una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Galaţi
Istoricul clădirii
Paul Balş, un boier din Iaşi a obţinut locul în schimbul unor case mai vechi, în anul 1913. Casa existentă este construită în perioada 1913-1915. În anul 1922, prin ordonanţa de adjudecare transcrisă la Tribunalul Covurlui, sub numărul 3.909, casa a trecut în proprietatea lui I.D.Popovici, inginer şef la Şantierele Navale.
Casa are o arhitectură frumoasă şi unică. Pe frontispiciul casei înspre stradă, deasupra celor trei ferestre ale salonului cel mare, pe mijlocul faţadei, se afla un basorelief cu armele casei. Abordarea blazonului, specific popoarelor occidentale, era un obicei neobişnuit în ţara noastră.
De la Direcţia Judeţeană pentru Cultură am mai aflat că este un model de casă franţuzească, cladită de meşteri levantini. Este aşezată perpendicular pe strada Domnească, fapt ce demonstrează ideea de casa ţărănească. Intrarea din curte se făcea printr-o marchiză, pridvor stilizat, se urcau câteva trepte şi se ajungea într-o cameră mare, centrală, luminată pe sus printr-un tavan de sticlă şi ferestrele largi ale marchizei. Casa se prelungea cu geamlâc pe coridor, dând în camere cu diferite destinaţii.
Imobilul respectiv a găzduit o vreme îndelungată celebrul restaurant