Reprezentanţii Franţei au fost singurii care au ridicat probleme la raportul pentru evaluarea tehnică a României care s-a discutat astăzi la Bruxelles, în cadrul Consiliului European, au declarat, pentru Adevcrul Europa, surse din cadrul grupului de experţi Sch-Eval.
Nicio altă ţară nu a avut obiecţii, dar Franţa a cerut timp suplimentar pentru studierea dosarului României privind Sistemul de Informaţii Schengen(SIS).
Franţa, oponentul principal
Potrivit aceloraşi surse, procedura de a solicita o evaluare suplimentară sau mai mult timp pentru a examina rezultatele obţinute nu este neapărat una neobişnuită.Însă reprezentanţii altor ţări membre Schengen care s-au opus aderării României şi Bulgariei, precum Germania sau Olanda, nu au avut nici obiecţii şi nici nelămuriri la discuţiile din cadrul grupului de experţi.
Discuţiile experţilor Schengen s-au încheiat în jurul orei 17.00 (18.00 ora României) cu rezerve pe evaluare doar din partea Franţei, au confirmat, pentru Adevărul Europa, surse diplomatice europene. "Este vorba despre o rezervă de examinare a textului, Franţa solicitând timp să studieze ultimul raport. Grupul de experţi se va reuni din nou pe 28 ianuarie", au precizat sursele citate.
Urmăreşte pe Adevărul Europa discuţiile grupului de Evaluare Schengen Sch-Eval din Bruxelles
Raportul de evaluare pe Sistemul de Informaţii Schengen, ultimul domeniu verificat în cazul României, a fost, în general, bun, majoritatea condiţiilor impuse de UE fiind îndeplinite.
Bulgaria pică testul graniţelor terestre
Bulgaria a avut mai multe probleme pe rapoartele tehnice, a avut un raport bun pe Sistemul de Informaţii Schengen, dar a ratat evaluarea la graniţele terestre. Problemele legate de securizarea graniţei de sud est a Bulgariei cu Turcia sunt legate în special personalul şi echipamentele insuficiente. Potrivit RFI, rapoart