Şapte speologi români şi cinci francezi vor explora masivul Khammouane din Laosul Central, una dintre ultimele zone virgine ale planetei. Ei nu sunt la prima incursiune de acest fel în ţara asiatică. De câţiva ani, expediţiile româno-franceze dau o mână de ajutor la cartarea peşterilor, dar şi la identificarea surselor de apă potabilă din zonă.
Corespondentul RFI la Cluj, Bianca Pădurean
Expediţia de anul acesta se va desfăşura între 4 şi 22 februarie. Cum au ajuns românii şi francezii să lucreze împreună, explică Tudor Marin, coordonatorul expediţiei, în acelaşi timp director al Şcolii Române de Speologie.
"Ideea a venit în urma unei prietenii şi a unei lungi experienţe de lucru împreună cu câţiva colegi francezi, scafandri şi speologi, iar înaintea ei există o istorie de vreo 25 de ani de colaborare între Federaţia Franceză de Speologie şi Federaţia Română de Sepologie, fapt care a permis ca Asociaţia Geokarst Aventure din Franţa cu Asociaţia Geokarst Aventure din România să organizeze această expediţie", spune el.
Echipa de speologi, scufundători, fotografi, topografi, geologi şi căţărători vaajunge în tabăra expediţiei din Asia de sud-est cu avionul, autobuzul, camionul, apoi pe jos, până în tabăra din Laos, o ţară cu o populaţie de 6,3 milioane de oameni. Tudor Marin spune cât le va lua exploratorilor să ajungă la locul faptei :"Transportul e destul de lung. Zburăm cu două avioane până la Bangkok, în jur de 20 de ore, timpul de tranzit, în funcţie de varianta aleasă de fiecare, apoi avem un autobuz, care traversează Thailanda de la sud la nord-est, timp de aproximativ 12 ore, apoi vom traversa cu barca Mekongul şi după aceea încă un drum cu camionul pe drumuri asfaltate sau neasfaltate încă 5-6-7 până la 9 ore. Practic, după trei zile, vom ajunge în zona de tabără, în zona în care o să începem explorările".
Ce caută însă mai