Însuşi preşedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, suspectează că Beijingul are motive "politice" pentru creditarea unor state precum Spania, Portugalia şi Grecia, dar crede că aceasta arată şi o încredere în solvabilitatea statelor euro
China nu face simple "fapte bune" prin achiziţionarea de obligaţiuni ale unor state euro foarte îndatorate, ci protejează competitivitatea exportatorilor săi. Cumpărând obligaţiuni europene, euro se apreciază în raport cu yuanul - o valută şi aşa estimată de economişti ca fiind ţinută în mod articifial la o valoare cu 25% mai mică decât cea reală.
"Când cumpără euro, moneda europeană devine mai puternică, iar moneda lor un pic mai slabă. Aceasta nu este o situaţie neutră din punct de vedere al competitivităţii. Dar nu aş mai dezvolta pe acest subiect. Ar putea fi foarte delicat", a declarat preşedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, cu o ocazia unei vizite în "City-ul londonez" , centrul financiar al capitalei britanice.
Conform cotidianului The Daily Telegraph, Van Rompuy a spus că Beijingul are motivaţii "politice" atunci când vine în ajutorul Europei, dar nu a ezitat să salute ultimele achiziţii de obligaţiuni emise de state europene făcute de China.
"Au investit chiar într-unele ţări slabe, astfel că sunt foarte încrezători în solvabilitatea unor ţări", a apreciat preşedintele UE. Van Rompuy nu le-a nominalizat, dar este vorba de Grecia, Spania şi Portugalia, unde Beijingul a avut vizite la nivel înalt în ultimul an, toate soldate cu promisiunea că respectivele state vor fi ajutate să treacă de crizele bugetare.
Echivalentul în euro al rezervelor valutare chineze este de 2,87 trilioane (mii de miliarde), iar Beijingul a promis că va folosi o parte din bani pentru prezervarea stabilităţii sistemului financiar mondial.
Săptămâna trecută, Li Keqiang, vicepremierul chinez - şi omul desemna