Tratatul de dezarmare nucleară START, semnat de preşedinţii rus, Dmitri Medvedev, şi american, Barack Obama, în aprilie, la Praga, a fost aprobat vineri, în a doua şi penultima lectură, de către Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus).
Tratatul a fost aprobat în primă lectură, la sfârşitul lui decembrie, după ce a fost ratificat de Senatul Statelor Unite. Partea rusă şi-a exprimat, însă, unele rezerve faţă de rezoluţia de ratificare americană, care adăuga, potrivit Moscovei, condiţii care nu erau prevăzute, iniţial, în Tratat.
Un purtător de cuvânt al Parlamentului, citat de AFP, a anunţat că deputaţii ruşi au aprobat proiectul de lege de ratificare cu 349 de voturi pentru şi 57 împotrivă.
Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a respins o interpretare a Senatului american, potrivit căreia nu există o legătură constrângătoare între limitarea armamentelor strategice şi apărarea antirachetă.
În răspuns la aceste adăugiri ale Senatului american, parlamentarii ruşi au adăugat la textul ratificării cinci texte precizând poziţia Moscovei, potrivit agenţiilor ruse.
Aceste dispoziţii precizează condiţiile în care partea rusă se poate retrage din tratat, şi anume în cazul în care Statele Unite dezvoltă arme strategice non-nucleare, care ar rupe echilibrul de forţe. Ele prevăd că acest tip de armament ar cădea sub incidenţa Tratatului.
Dispoziţiile reafirmă legătura între limitarea armamentelor strategice şi apărarea antirachetă şi angajează conducerea rusă să dezvolte apărarea strategică a ţării.
Cea de a treia lectură în Duma de Stat, în care partidul aflat la putere, Rusia Unită, deţine majoritatea absolută, este prevăzută la 25 ianuarie. Tratatul urmează să fie supus Consiliului Federaţiei (Camera superioară), iar legea de ratificare va fi, ulterior, semnată de preşedintele Dmitri Medvedev.
No