Preşedintele tunisian Zine al-Abidine Ben Ali, aflat în fruntea statului de 23 de ani, a fost nevoit să părăsească ieri ţara şi să se refugieze în Arabia Saudită, în urma protestelor violente anti-guvernamentale din ultimele săptămâni. Cum a început însă totul? Sursa: Reuters
Primul incident a avut loc în oraşul Sidi Bouzid, unde un tânăr şomer şi-a dat foc după ce autorităţile i-au interzis să vândă legume fără permis pe străzile oraşului, lipsindu-l de unica posibilitate de câştig. Gestul tânărului, notează BBC, a declanşat un val de proteste ale oamenilor nemulţumiţi că nu îşi găsesc locuri de muncă.
Din oraşul Sidi Bouzid, aflat într-una dintre cele mai sărace regiuni ale Tunisiei, protestele s-au extins peste tot. Răspunsul autorităţilor, care au acuzat că demonstraţiile sunt susţinute de opoziţia politică, a fost unul violent şi a provocat o şi mai mare nemulţumire a protestatarilor.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Tunisia: scurtă istorie a căderii unui dictator
Demonstraţiile s-au transformat în ciocniri cu forţele de ordine iar situaţia a degenerat în zilele de 8-9 ianuarie, când autorităţile au deschis focul. Oficialii spun că 23 de persoane au murit, activiştii opoziţiei susţin însă că bilanţul morţilor se ridică la cel puţin 60.
Sfârşitul unui compromis
Protestele, cred comentatorii, i-au luat pe toţi, inclusiv pe oficialii guvernamentali şi pe preşedinte, prin surprindere.
Revolta a marcat sfârşitul unui compromis între liderul ţării şi cetăţeni, care au acceptat abuzurile Puterii şi limitarea drepturilor civile, în schimbul unei relative prosperităţi şi a stabilităţii. Existau deja prea multe motive de nemulţumire – un număr foarte mare de absolvenţi care nu avea unde să muncească, lipsa drepturilor civile şi politice, excesele şi corupţia clasei conducătoare precum şi brutalitatea