* profesorul de fizică Traian Anghel a publicat la sfârşitul anului trecut două volume pe această temă
La finalul lunii decembrie au fost tipărite două volume semnate de profesorul de fizică Traian Anghel, cadru didactic la Grupul Şcolar "Anghel Saligny", ambele vizând realizarea experimentelor în mediul virtual. "LabVIEW. Simulări interactive cu aplicaţii în fizică", apărută la editura Albastră din Cluj-Napoca, are ca subiect prezentarea mediului de programare grafică LabVIEW şi a unor lucrări de laborator virtual de fizică realizate cu acesta. Ea se adresează profesorilor şi elevilor din învăţământul preuniversitar, precum şi cadrelor didactice şi studenţilor de la facultăţile cu profil ştiinţific şi tehnic. Lucrarea poate fi utilizată şi ca manual pentru un curs opţional de programare grafică sau ca sursă de instruire de către membrii cercurilor de fizică din licee.
Al doilea volum, "Simulări Java cu aplicaţii în fizică", apărut la editura InfoData, tot din Cluj-Napoca şi prezintă software-ul de tip authoring tool EJS (Easy Java Simulation) şi câteva simulări pentru fizică realizate cu acesta. Este destinată profesorilor care doresc să creeze propriile simulări în scopul predării/învăţării: matematicii, ştiinţelor naturii şi disciplinelor inginereşti, studiate în cadrul filierei tehnologice. Autorul, profesor de fizică, a ales să utilizeze în lucrare - în scopul prezentării instrumentului EJS - exemple din domeniul care îi este cel mai accesibil. Cu toate acestea, profesorii sau elevii care predau sau învaţă celelalte discipline amintite mai sus pot beneficia în egală măsură de facilităţile oferite de EJS.
De menţionat că ambele cărţi au ca referenţi cadre didactice cunoscute de la universităţile "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, "Transilvania" din Braşov, "Vasile Alecsandri" din Bacău şi "Dunărea de Jos" din Galaţi. * profesorul de fizică