Cresterile colosale a cotatiilor inregistrate pe bursele de marfuri in ultima jumatate de an constituie motive de ingrijorare. Pe intreg anul 2010, cele mai multe produse agricole, metale industriale si metale pretioase, dar si indicii petrolului au inregistrat cresteri la contractele futures variind intre 15-50%. Sunt marfuri, cum ar fi porumb sau cafea, ale caror cotatii au depasit 60%, recordul fiind la bumbac cu peste 100% crestere.
Faptul ca interesul investitorilor s-a mutat in anul 2010 din zona pietelor de valori in zona marfurilor poate fi privit din doua unghiuri: pe de o parte, reflecta o crestere a cererii agregate, ceea ce s-a adaugat cresterii economice, ca efect determinat de masurile macroeconomice adoptate de majoritatea statelor lumii, iar pe de alta parte, sugereaza o neincredere persistenta a investitorilor in evolutia viitoare a economiei mondiale.
Ingrijorarea Bancii Mondiale privind cresterea preturilor la materii prime in anul 2011 este pe deplin justificata. Cresterile vertiginoase ale cotatiilor marfurilor, in special a produselor alimentare, in conditiile unor volume foarte mari de investitii, incepand cu lunile Iulie-August 2010, arata o anticipare a cresterii preturilor la produsele alimentare pentru perioada urmatoare, pe fondul unei oferte necorespunzatoare.
Proprietatea cea mai "pacatoasa" a inflatiei este aceea ca este un fenomen psihologic foarte sensibil. Dat fiind evolutia preturilor la majoritatea produselor de baza, exista riscul ca inflatia sa scape de sub control incepand cu acest an. Efectele se vor resimti in primul rand in statele mai slab dezvoltate sau emergente, in care produsele alimentare si energetice au o pondere mai mare in cosul de consum decat in statele dezvoltate. Prin contractele futures, investitorii se pun la adapost fata de cresterea viitoare a preturilor.
Problema economica nu este