Academia de Studii Economice din Bucuresti
La inceput de an nou, specialistii in economie si finante sunt chemati sa ofere solutii pentru iesirea din criza, sa elaboreze analize, sa traga invataturi din experienta ultimilor 21 de ani si sa-si formuleze asteptarile de la viitorul apropiat. Profesorul Constantin Popescu, fondatorul pe baze noi a Facultatii de Economie din cadrul ASE, autorul unor volume de rasunet, intre care "Respiritualizarea" ("Invata sa fii om", semnat impreuna cu profesorul Alexandru Tasnadi), dezvaluie asteptarile sale legate de sfera politica si de solutiile de depasire a dificultatilor economice. Preluand un concept al Angelei Merkel, profesorul Popescu pledeaza pentru "Libertate in raspundere" - sloganul liberal al cancelarului german, aplicabil oriunde in lumea ingenuncheata de criza.
"La noi, criza e in noi"
- Este criza globala o criza economica sau mai mult decat atat?
- Lumea se afla in cea mai profunda si cuprinzatoare criza din istoria sa cunoscuta. Desi apare ca o criza economica, ea este, de fapt, o criza morala, culturala, spirituala si intelectuala, in sensul ca lumea si-a pierdut "busola": valorile adevarate in care sa creada, sa traiasca si sa munceasca.
- Si totusi, care sunt cauzele crizei economice?
- Libertatea fara responsabilitate. "Excesele pietelor", cum ar spune doamna Merkel. Consumismul irational. Si toate acestea, pe fondul acumularii unor deficite grave bugetare si comerciale, a unor datorii publice nemaiintalnite pana acum in lumea noastra. De fapt, aceste excese si deficite "gemene", intalnite timp indelungat in majoritatea "locomotivelor" lumii economice, arata ca omenirea a dat frau liber pietelor, cu deosebire celor financiare, si a uitat sau neglijat celelalte valori ale economiei societatii omenesti, cum sunt responsabilitatea, solidaritatea uma