Este una dintre plantele medicinale cele mai folosite in prezent si, totodata, este si una din cele mai cunoscute ierburi de leac din toate timpurile. Mentionata in Biblie, in papirusurile egiptene sau in tablitele de lut sumeriene, folosirea acestui leac are o vechime mai mare de 4000 de ani.
Nici o mirare, avand in vedere efectul extraordinar DETOXIFIANT al plantei, atat de puternic si de complex ca actiune, incat este aplicat cu succes, de la diabet si de la bolile tumorale, pana in curele de slabire, unde are o eficienta fenomenala, asa cum vom vedea. Inainte insa de a vorbi despre utilizarile sale terapeutice, sa vedem, in cele ce urmeaza, ce este, cum se administreaza si ce tipuri de aloe folosim.
Descrierea plantei
Aloe este o planta sub-tropicala, din aceeasi familie cu usturoiul, crinul sau laleaua. Creste spontan pe tot teritoriul Africii si in zona sudica a Rusiei. De fapt, exista peste 250 de specii de aloe (dupa unii specialisti chiar peste 300), toate avand in comun frunzele carnoase si pline de seva, preferinta pentru caldura si adaptarea extraordinara la perioadele secetoase indelungate. Se pare ca numele de "aloe" provine din dialectele arabe, unde "aloeh" inseamna "seva amara".
Majoritatea speciilor de aloe cu intrebuintari medicinale au pana la un metru si jumatate inaltime, 12-14 frunze carnoase, cu o greutate care poate ajunge pana la 1,5 kilograme, iar florile sunt de diverse culori, de la alb-galbui, pana la rosu intens sau chiar violet.
Ce plante folosim in terapie
Din multitudinea de specii de aloe, patru sunt cunoscute ca avand efecte medicinale deosebite. Acestea sunt:
* Aloe barbadensis (cunoscuta si ca Aloe vulgaris) - a fost denumita, in scopuri comerciale, chiar Aloe vera, adica adevarata aloe, o denumire meritata doar partial, pentru ca vom vedea ca are cateva surate car