Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa londoneză, a atins ieri un maxim al ultimelor 27 de luni, de peste 99 dolari pe baril, continuând ascensiunea spre pragul de 100 de dolari, în timp ce cotaţia ţiţeiului destinat pieţei americane a fost afectată de măsuri ale Chinei în sectorul bancar.
Contractele futures pentru petrolul Brent au fost au crescut foarte mult în ultima jumătate de an comparativ cu cotaţiile Light Sweet, de pe piaţa americană, afectate în principal de informaţiile privind scăderea rezervelor dovedite din Marea Nordului.
Astfel că, pe piaţa londoneză, preţul petrolului Brent, cu livrare în februarie, a depăşit în timpul tranzacţiilor de ieri pragul de 99 de dolari pe baril, ajungând la 99,14 dolari, cel mai ridicat nivel după un maxim de 100,31 dolari pe baril înregistrat în octombrie 2008.
Citeşte aici De ce s-a scumpit benzina
Pe de altă parte, China a majorat nivelul minim al rezervelor obligatorii ale băncilor pentru a şaptea oară de la începutul lui 2010, ceea ce a influenţat negativ preţul ţiţeiului.
Preţul petrolului destinat pieţei americane, cu livrare în februarie, a scăzut cu 55 de cenţi, sau 0,6%, la 90,85 dolari pe baril.
Încă de la începutul lunii decembrie 2010, cotaţiile barilului, atât în SUA, cât şi în Europa, au urcat la vârfurile ultimilor doi ani, în principal din cauza temperaturilor care au scăzut brusc şi au majorat alarmant cererea de combustibil pentru încălzire.
După acest şoc, barilul a coborât uşor, însă analiştii au estimat că nu va mai dura mult până la atingerea pragului psihologic de 100 de dolari, ca urmare a revenirii consumului în marile economii mondiale.
Preţul petrolului a atins recordul absolut la data de 11 iulie 2008, când a fost cotat la 147,25 dolari la Londra şi la 146,9 dolari pe bursa din New York.