Copiii s-au prins că pe internet găseşti orice şi aleg "soluţia imorală" a copierii de pe site-urile care oferă soluţii. Sursa: SHUTTERSTOCK
Cel mai bun meditator al elevilor români este Google. Aproape nu mai există temă pentru acasă a cărei rezolvare să nu fie găsită pe internet. Română, engleză, matematică, chiar şi fizică, orice are o soluţie la îndemână dând un "search".
"Evenimentul zilei" a ales, la întâmplare, trei teme date unui elev din clasa a X-a de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară "Dumitru Moţoc", din Bucureşti, şi a verificat dacă ele ar putea fi găsite gata rezolvate pe net.
Prima temă, la fizică, era realizarea unui referat despre motoarele Otto şi Diesel care să conţină definiţia motoarelor, modul de construcţie, funcţionarea lor, avantajele şi dezavantajele. Foarte uşor, am descoperit că un referat care să conţină toate elementele de mai sus se găseşte pe site-ul www.referat.clopoţel.ro. Însă nu este singurul: prezentări similare se găsesc şi pe www.referatele. com, www.referat-scoala.ro sau www. referat.ro.
Cele mai multe sunt gratuite, dar accesarea unora dintre ele costă 3 euro, iar plata se poate face prin SMS sau cu ajutorul cardului.
Matematica, dificil de copiat
A doua temă, cea la limba română, cerea caracterizarea personajului Sburătorul, din poezia cu acelaşi nume a lui Ion Heliade Rădulescu. Deşi nu am găsit un referat dedicat exclusiv personajului mitic, pe net există o mulţime de comentarii ale poeziei în care este inclusă şi descrierea Sburătorului. Sursele au fost aceleaşi site-uri de referate.
La matematică, lucrurile sunt ceva mai complicate. Tema pentru acasă era rezolvarea unei probleme cu o funcţie bijectivă: "Fie funcţia f:R->R, f(x)=2x, dacă x>=0, 3x dacă x<0. Să se arate că f este bijectivă şi să se determine inversa sa".
Nu