Medicul Lidia Baciu (28 de ani) a înfiinţat împreună cu soţul ei un serviciu medical de urgenţă pentru accidentele din zone greu accesibile. Membrii noului serviciu de urgenţă de la Baia Mare sunt medici antrenaţi şi pentru descarcerări ori salvamont.
„Adevărul": Ce înseamnă, de fapt, EMA?
Lidia Baciu: Numele fundaţiei vine de la iniţialele Emergency Medical Assistance. Practic, prin această fundaţie, bazată pe voluntariat, desfăşurăm activităţi de asistenţă medicală şi umanitare în zone greu accesibile din Maramureş şi din întreaga ţară. La ora actuală, fundaţia are peste 50 de membri din toată România, alţi şapte voluntari din Belgia care ne vizitează anual şi ne ajută în diversele acţiuni întreprinse, precum şi alte câteva zeci de simpatizanţi - şi nu doar cadre medicale, ci oameni care-şi desfăşoară activitatea în cu totul alte domenii. Colaborările EMA se referă atât la organizaţii şi instituţii publice şi private din România, cât şi din străinătate.
Citiţi şi:
Florin Mihuţ, un om deasupra munţilor
Cum se raportează EMA la serviciile care acţionează, de regulă, în situaţii de urgenţă?
În niciun caz nu reprezentăm o concurenţă pentru nimeni! Suntem, dacă vreţi, o grupare complementară, care vine în ajutorul echipajelor SMURD şi de Ambulanţă, a jandarmilor, salvamontiştilor sau pompierilor, după caz.
De unde ideea înfiinţării unei astfel de fundaţii?
Ideea îi aparţine soţului meu. El a absolvit facultatea în 2003 şi, în timpul serviciului, s-a izbit de cazuri medicale ieşite oarecum din tipare. Au fost cazuri când din cauză că nu avea o maşină corespunzătoare a fost imposibil să ajungă până la locul unui accident sau la casa de unde venise apelul disperat de ajutor. Aşa a luat fiinţă EMA. În trei ani, am reuşit să participăm la peste 100 de intervenţii.
Lidia şi Emanuel Baciu au pus pe pici