Consiliul International al Monumentelor si Siturilor Romania (ICOMOS), Fundatia engleza "Pro Patrimonio" si Academia Romana au lansat zilele trecute o Declaratie comuna privind importanta "sitului istoric minier" de la Rosia Montana. Declaratia vine sa sintetizeze concluziile intrunirii de la Bruxelles, din 30 noiembrie, desfasurate sub patronajul europarlamentarului Daciana Sarbu.
"Un imens potential istoric, natural si cultural"
"Legea nu functioneaza la Rosia Montana", se spune in declaratie. "Daca legile ar fi fost aplicate, proiectul minier in cariera deschisa ar fi fost de mult uitat, iar Rosia Montana ar fi beneficiat, gratie calitatilor sale de sit unic in Europa, de protejare si valorificare corespunzatoare", se arata mai departe. "Rosia Montana are un imens potential istoric, natural, cultural si, nu in ultimul rand, uman, pentru a deveni un model de dezvoltare durabila pentru Romania. Situl istoric minier (anticul Alburnus Maior) este parte unica si inestimabila a patrimoniului universal, aflat in pericol de iminenta disparitie, daca proiectul de exploatare miniera propus de compania RMGC va primi aviz favorabil din partea Statului Roman".
Studiile prezentate la Bruxelles de arheologul Horia Ciugudean si arhitectii Virgil Apostol si Stefan Balici (din partea asociatiei ARA) au pus in lumina valoarea exceptionala a sitului, care il recomanda pentru Lista Patrimoniului Universal: vestigii ale celui mai complex si extins sistem de exploatare miniera aurifera antica cunoscut pana la ora actuala pe intinsul intregului Imperiu roman; peisajul minier unic mostenit din epocile romana, medievala, moderna si contemporana (pana la jumatatea secolului XX); targul minier, reflex al epocii preindustriale si, nu in ultimul rand, singularitatea anticului Alburnus Maior in cultura universala, dobandita gratie vestitelor tablite cerate romane des