Imagini probabil încă nedifuzate, având ca subiect vacanţele de iarnă şi sporturile de sezon practicate de M.S. Regele Mihai I în timpul vacanţelor de iarnă în ţară (la Sinaia) sau în Elveţia. Aflat la vârsta copilăriei şi apoi a adolescenţei, viitorul rege este înfăţişat alături de părinţii săi, Regina-mamă Elena şi Regele Carol al II-lea, încercând să deprindă "tainele" schiatului sau săniuşului, în mijlocul unor splendide peisaje montane.
În secvenţele din perioada 1930-1932, care fac subiectul unei Cinecronici Jurnal Fox, îl găsim desluşind abecedarul schiatului împreună cu monitorul de schi şi cu colegii de curs, dar şi sub privirea atentă a unui schior experimentat, tatăl său, Carol al II-lea. Structurat în cinci capitole ("Pregătiri", "Plecarea", "M.S. Regele", "Exerciţii" şi "La săniuş"), documentarul ni-l înfăţişează pe foarte tânărul Mihai în ipostaza unui simplu cursant care nu se sfieşte să ia contact cu... zăpada, să rateze porţile de slalom sau să intre direct în ele spre hazul celorlalţi tovăraşi de curs.
Abia în secvenţa "Prinţul Mihai de România şi mama sa aflaţi în vacanţa de iarnă în Elveţia" onoarea de schior a viitorului rege este "reperată", fiindu-ne prezentat un adolescent elegant, sportiv şi sigur pe mişcările sale pe pârtia de schi din Ţara Cantoanelor.
Sport regal
Primele curse oficiale de săniuţe – pentru copiii din Sinaia, de schi sau bob din Vechiul Regat s-au desfăşurat în 1912, chiar pe pajiştea din faţa castelului Peleş. La Bucureşti şi în restul Vechiului Regat patinajul, schiul, bobul, hocheiul pe gheaţă au apărut în mediile aristocratice. Desigur, un rol esenţial a revenit Familiei Regale, membrii acesteia putând fi "văzuţi" nu doar ca practicanţi, ci şi ca patroni şi dezvoltatori ai lor. Astfel, Prinţul moştenitor Carol a patronat Federaţia Societă