140 de milioane de lei este suma "economisită" după instituirea verificării prezenţei la domiciliu a bolnavilor aflaţi în concediu medical. De altfel, şi numărul zilelor de repaos prescrise de medici a scăzut la jumătate. Oamenii s-au îmbolnăvit mai puţin, ori au devenit mai corecţi?
Cert este că acest sport naţional, al chiulului plătit de la serviciu, a pierdut mulţi combatanţi anul trecut, în comparaţie cu 2009, iar statul, după cum se vede, câştigă.
Şi bugetul Sănătăţii, după instituirea taxei pe viciu cu ani în urmă, începe să primească mai mulţi bani. Impunerea asigurării de sănătate la pensiile mai mari de 740 de lei, instituirea plăţii pe unele servicii medicale, dar şi perspectiva apropiată a introducerii coplatei, vor aduna suficiente fonduri pentru ca pacienţii internaţi să nu mai vină cu materiale sanitare cumpărate în drum spre spital.
La rândul ei, administraţia locală îşi poate rotunji veniturile inclusiv din amenzi şi din urmărirea celor sancţionaţi până la achitarea sumelor datorate. Poate că sună nepopular, dar atunci de ce ne uităm cu ceva mai mult respect la ţările occidentale, unde abaterile nu sunt trecute cu vederea, iar consecinţele se văd inclusiv pe asfaltul străzii? În definitiv, şi americanii se plâng de lipsa locurilor de parcare (cine nu ar vrea să-şi lase maşina la cel mult 10 metri de intrarea în clădire?), dar asta nu-l împiedică pe poliţist să taie amenda. De aici, din România, numim asta "civilizaţie", dar câţi arătăm că ni se potriveşte şi nouă?
La noi, abia acum începe vânătoarea de averi adunate prin metode ocolitoare de legi - şi sunt dintr-astea, slavă Domnului! Este o metodă asemănătoare celei aplicate de Fiscul american, care îi verifică pe supuşii administraţiei de la Washington cam o dată la cinci ani. Anunţul a fost făcut deunăzi de premier, care a şi arătat primele "victime": cei cu avere