Comisia tehnică tripartită, care discută propunerile de modificare a legilor dialogului social şi a parcurs jumătate din Legea contractelor colective de muncă, va continua luni dezbaterile în prezenţa ministrului Muncii, Ioan-Nelu Botiş, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”.
Legea soluţionării conflictelor de muncă a fost suspendată pentru a avea suficient timp la dispoziţie pentru Codul Muncii, a spus liderul sindical.
”Am ajuns la jumătatea Legii contractelor colective de muncă. Mai sunt de discutat câteva subiecte legate de reprezentativitate, de criteriile care să permită numai unor parteneri sociali să participe la dialogul social care se concretizează în contractul colectiv de muncă. Sunt divergenţe, nu atât pe partea sindicală cât pe patronate, dar cred că luni se va finaliza Legea contractelor colective”, a afirmat preşedintele CNS Cartel Alfa.
Acesta a arătat că luni se va relua discuţia, la ora 10, cu ministrul Muncii, pentru a clarifica forma definitivă a legii sindicale şi patronale, inclusiv dacă acestea vor rămâne la pachet cu celelalte legi ale dialogului social sau nu. „Sindicatele şi patronatele agreează că legile acestea ar trebui să alcătuiască un singur pachet sub forma Legii partenerilor sociali, dar restul legilor trebuie să rămână independente”, a subliniat Bogdan Hossu.
La nivelul sectoarelor de activitate, contractul colectiv devine obligatoriu
Întrebat despre concluziile la care s-a ajuns sâmbătă, liderul Cartele Alfa a spus că „s-a convenit ca la nivelul sectoarelor de activitate, contractul colectiv să devină imperativ, obligatoriu pentru toţi salariaţii din sector, numai în cazul în care salariaţii din unităţile unde sindicatele au membri reprezintă cel puţin jumătate din numărul total al sectorului. În momentul în care nu există acest lucru, contractul cole