Fotbaliştii din România sunt săraci, chiar dacă noi îi vedem în maşini luxoase, îşi fac vacanţele la Miami, şi îşi permit să meargă foarte des în cluburi de fiţe. Pentru că dacă te uiţi în cartea lor de muncă, sau pe fluturaşul de salariu rămâi uimit. La ce lefuri mici au îţi vine să duci mâna la portofel şi să donezi un bănuţ pentru săracii fotbalişti.
Doar că ei sunt săraci cu duhul. Atât. Pentru că, altfel, au bani mulţi. Prea mulţi, pentru ceea ce fac ei de fapt pentru acest sport, dar asta este altă discuţie. Cert este că jucătorii din România câştigă zeci şi chiar sute de mii de euro în fiecare an, fotbalul rulează sute de milioane de euro, dar la stat ajung prea puţini bani. Pentru că, în dispreţ faţă de lege, cei mai mulţi investitori din fotbal au venit cu o "găselniţă": salariul minim pe economie în cartea de muncă, "grosul" banilor fiind plătiţi pe baza unor convenţii civile. Degeaba a încercat Fiscul românesc, în vara lui 2009, să facă ordine anunţându-i pe fotbalişti că este ilegal să-şi primească salariile în acest fel.
Nu s-a întâmplat nimic, patronii au sărit ca arşi, Liga Profesionistă de Fotbal a ameninţat cu o grevă generală şi, poate de frică, statul a renunţat la ideea de a impozita corect fotbaliştii. S-a scris multă vreme atunci, fotbaliştii şi investitorii au fost arătaţi cu degetul, un fel de "ruşinea" Europei la acest capitol, dar ştirea de duminică din "Sunday Times" ne linişteşte. Este lumea plină de contribuabili care încearcă să păcălească statul. Şi dacă pe un pensionar care nu ştie cum să-şi împartă pensia de câteva sute de lei între medicamente, întreţinere sau mâncare, îl înţelegi că nu poate să plătească, sub nici o formă nu poţi să înţelegi ce-l determină pe Wayne Rooney, plătit cu peste 10 milioane de lire sterline pe an, să "ciupească" de la stat câteva sute de mii. Aşa că dacă vă întrebaţi ce au în comun Wayne Roo