Proiectele de dezvoltare ale statului asiatic sunt aproape de final, iar autorităţile vor trebui să achite o notă de plată de 1.500 de miliarde de dolari. Pentru a ascunde valoarea datoriilor, instituţiile locale au recurs la „artificii“ precum crearea a mii de vehicule de investiţii care să funcţioneze drept paravan.
Creşterea economică de 10,5% înregistrată de China în 2010 s-a bazat, în mare măsură, pe proiectele de dezvoltare a infrastructurii demarate în principalele regiuni ale statului. A fost chiar una dintre principalele măsuri aplicate de Guvernul de la Beijing pentru a combate criza economică şi a evita recesiunea.
Citiţi şi:
Americanii nu se mai cred stăpânii lumii
VIDEO INFOGRAFIE Zbor inaugural al primului avion chinez invizibil
Acum însă, potrivit unui parlamentar chinez, autorităţile locale chineze au datorii ascunse în valoare de cel puţin 1.500 de miliarde, generate de aceste proiecte. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, în curând, acestea vor ajunge la scadenţă, a declarat Yin Zhongqing, membru al Parlamentului Chinei, într-un interviu pentru Reuters Insider.
CUM SĂ ASCUNZI DATORII IMENSE
Guvernele locale au reuşit totuşi să ascundă aceste datorii prin înfiinţarea unor vehicule de investiţii care să contracteze împrumuturile. Legislaţia chineză interzice guvernelor locale să ia împrumuturi în mod direct.
Astfel, pentru a-şi finanţa planurile ambiţioase de dezvoltare, au înfiinţat aceste platforme de investiţii care au luat credite de la bănci, garantând cu active, în general terenuri, reprezentând, implicit, garanţii guvernamentale. Aceste sume nu apar în bilanţurile oficiale ale datoriilor, informează cnbc.com.
„Sumele mari pe care autorităţile locale le-au împrumutat de la sfârşitul anului 2008 pentru a combate impactul crizei financiare mondiale vor deveni o pov