Şeful Finanţelor crede că Guvernul va menţine în acest an sistemul plafonat de salarizare, aplicat anul trecut şefilor întreprinderilor publice, deși Executivul anunțase criterii de performanță în 2011. Memorandumul semnat de Guvern, prin care directorii companiilor de stat vor fi plătiţi în funcţie de performanţe, este doar o „variantă“, declară ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
Ce veţi face în privinţa indemnizaţiilor directorilor şi a membrilor consiliilor de administraţie, fiindcă Guvernul a lăsat de înţeles că, din februarie, acestea vor fi acordate pe criteriul competenţei?
Recomandarea este să se continue modul de acordare a acestor indemnizaţii la fel ca în 2010. A fost o variantă de memorandum prin care am vrut să promovăm performanţa. A fost o încercare a lui Videanu în acest sens şi în 2010, dar eu cred că decizia va fi să mergem în continuare pe sistemul de salarizare din 2010, adică plafonat la nivelul unui secretar de stat. Am văzut reacţiile directorilor şi aceştia se conformează. Nu văd niciun director de companie să-şi dea demisia că are un salariu mai mic decât şi-ar dori.
Citiţi şi:
Comisarul european pentru impozitare şi antifraudă, în vizită în România
Care vor fi cifrele pe care le prezentaţi FMI la evaluarea care începe la 25 ianuarie?
În primul rând, ne-am încadrat într-un deficit bugetar de 6,58% din PIB, sub ţinta de 6,8%. La sfârşitul lunii noiembrie, arieratele de la nivel central erau la 248 de milioane de lei, sub ţinta de 250 de milioane de lei.
Totuşi, board-ul FMI a transmis că încă există probleme cu respectarea ţintei privind arieratele, mai ales la nivel local...
Am discutat şi despre reducerea arieratelor la nivel local, dar, de la 1 ianuarie 2011, au intrat în vigoare prevederile Ordonanţei 63 prin care am modificat Legea Finanţelor Publice loca