Mulţi se întreabă dacă după revoltă va urma un regim democratic sau puterea va ajunge în mâinile clicii dictatorului Ben Ali. Entuziasmul ia locul îngrijorării în Tunisia, după înlăturarea de la putere a lui Ben Ali. Sunt voci care spun că există riscul ca de revoluţie să nu beneficieze cei care au făcut-o.
Situaţia rămâne instabilă în statul african. În pofida stării de urgenţă, oamenii jefuiesc magazine şi distrug proprietăţi în întreaga ţară. În faţa ameninţărilor şi jafurilor, au fost create comitete de supraveghere pe cartiere pentru protejarea locuitorilor şi a bunurilor acestora. Această mişcare, care a început spontan, a fost susţinută şi încurajată de puternicul sindicat Uniunea Generală a Muncitorilor Tunisieni (UGTT).
Mai mulţi martori au atribuit jafurile şi atrocităţile unor membri ai aparatului de securitate, care au legături cu preşedintele îndepărtat de la putere, în încercarea de a genera panică, pentru a favoriza revenirea acestuia. „Nu trebuie neglijată puterea securităţii prezidenţiale, care era condusă de generalul Ali Seriati. Aceasta cuprindea mii de susţinători ai lui Ben Ali", a declarat, sub protecţia anonimatului, un cunoscător al fostei puteri, citat de AFP.
Preşedintele interimar, Fouad Mebazaa, i-a cerut prermierului Mohammed Ghannouchi să formeze un guvern de unitate naţională. „Toţi tunisienii trebuie asociaţi procesului politic", a subliniat el. Discuţiile între administraţia interimară şi partide vor continua. Potrivit Constituţiei, alegerile prezidenţiale trebuie organizate în 60 de zile.
Între timp, liderul Partidului Islamist Tunisian, în exil, a anunţat că va reveni în ţară şi va fi pregătit să facă parte din guvern. Analiştii avertizează că opoziţia tunisiană este foarte divizată. „Nicio figură, niciun partid nu se detaşează în lider", susţine Karim Emile Bitar, cercetător la Institutul de Rela