Țara noastră poate redeveni unul dintre principalii producători de gaze ai Europei, dacă se vor adeveri estimările privind potenţialul resurselor neconvenţionale. Trei companii petroliere, Chevron, Mol şi Avere Energy, au obţinut deja licenţe pentru explorarea gazelor neconvenţionale în România.
Nu mai este niciun secret că rezervele de hidrocarburi ale lumii se apropie de vârful maxim, iar declinul va însemna costuri mult mai mari de extracţie, deci preţuri uriaşe. Astfel că omenirea a conceput noi tehnologii de extracţie a resurselor, care depăşesc bariera tradiţională, adică a petrolului şi a gazelor cum le ştim în prezent. Aşa a apărut tehnica de exploatare a gazelor neconvenţionale.
Citiţi şi Vom scoate mai mult ţiţei din Marea Neagră
Ce sunt gazele neconvenţionale
În procesul de formare a gazelor naturale, substanţa organică aflată în aşa-numita rocă-mamă, adică o rocă dură, se transformă până ajunge gaz. După care, în stadiul de gaz, resursa migrează pe anumite fisuri şi ajunge în nişte roci permeabile, de tipul nisipurilor şi al gresiilor, unde se acumulează sub presiune şi de unde se exploatează. Acestea sunt gazele tradiţionale, care se extrag prin metodele clasice. Gazele care au rămas în rocile dure sau pe traseul de migrare sunt aşa-numitele gaze neconvenţionale.
Exclusiv: Zăcământ de gaze naturale, descoperit în estul ţării
„Pe criterii economice, fiind mai ieftin, dar şi din lipsa tehnologiei, până în prezent s-au exploatat, în general, doar zăcămintele de gaze convenţionale", a declarat Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), într-un interviu acordat ziarului „Adevărul".
Primii aventurieri
Faptul că România a fost unul dintre marii producători de gaze ai Europei (exploatările au început în anul 1909) i-a determinat pe unii dintre petrol