Populiştii se distanţează de trecut şi adoptă un discurs de respingere a islamului. Marine Le Pen (42 de ani) a preluat ieri conducerea Frontului Naţional din Franţa de la tatăl său, Jean-Marie Le Pen (82 de ani).
Marine Le Pen a câştigat alegerile interne organizate în oraşul Tours cu 67,65% din voturi, faţă de 32,35% cât a obţinut rivalul său, Bruno Gollnsich. După 40 de ani în care a condus partidul, Jean-Marie Le Pen îi predă ştafeta fiicei sale, care va candida la alegerile prezidenţiale din 2012.
Sondajele de opinie o creditează cu până la 18% din intenţiile de vot în primul tur al alegerilior prezidenţiale, iar Marine speră să reediteze performanţa tatălui său, care a intrat în al doilea tur de scrutin alături de Jacques Chirac, în 2002.
„N-am moştenit decât dificultăţi. Am moştenit o luptă", declara recent Marine Le Pen, care vrea să dea o nouă imagine şi un nou suflu Frontului Naţional.
Avocată de profesie, mamă a doi copii şi divorţată de două ori, fiica cea mică a lui Jean-Marie Le Pen cultivă imaginea unei femei moderne, spre nemulţumirea aripii catolice a formaţiunii. Noua lideră a extremei-drepte pune accentul pe laicitate şi promite să lupte împotriva „islamizării Franţei".
În discursurile sale, Marine Le Pen îi atacă pe „eurocraţii de la Bruxelles" şi îi prezintă pe imigranţi drept nişte persoane care profită de sistemul social francez.
Îndepărtare de retorica antisemită
„Asistăm la o tentativă a politicienilor de extremă-dreapta de a se distanţa de vechile retorici fasciste şi antisemite", este de părere Matthew Goodwin, analist la Chatham House. „Noua extremă-dreapta din Europa dezvoltă un discurs identitar cu caracter etnic pentru a se adapta la actualele probleme ale societăţii", observă şi Magali Balent, expert la Fundaţia Robert Schuman.
Analiştii consideră că retorica extremei-drepte privind