România şi Bulgaria nu sunt binevenite, pentru moment, în spaţiul Schengen, alături de 25 de ţări în mare parte membre ale UE. Această părere este împărtăşită deopotrivă de Franţa şi Germania, care au condiţionat aderarea celor două ţări de supravegherea frontierelor şi lupta împotriva criminalităţii şi corupţiei, comentează Euronews.
Analistul Elizabeth Collet de la Institutul pentru politicile migraţioniste, un think-tank din Washington, este de părere că Franţa şi Germania au dificultăţi politice să se arate deschise faţă de imigraţie. Collet aminteşte de precedentul Greciei – Grecia a fost respinsă la “examen” de trei ori înainte de a adera la Schengen, iar astăzi are cele mai mari dificultăţi pentru a-şi păzi frontiera cu Turcia. “Poate că există şi o nelinişte legitimă privind frontiera greacă”, opinează Collet, adăugând: “În prezent, frontiera greacă este o zonă de tensiune. Şi dacă Bulgaria ar intra în Schengen, ea ar deveni viitoarea zonă frontalieră de tensiuni pentru imigraţia ilegală, or acesta este un motiv de îngrijorare pentru unele ţări”.
Ungaria, care prezidează Uniunea Europeană, trebuie să prezinte până în luna iunie o listă a exigenţelor puse României şi Bulgariei. Intrarea lor poate fi blocată prin veto de o singură ţară, aminteşte Euronews, citată de Agerpres.
Vineri au fost dezbătute la Bruxelles rapoartele României şi Bulgariei de către Grupul de lucru pentru evaluare Schengen (Sch-EVAL). Nici unul dintre documente nu a fost adoptat. O nouă întâlnire a Sch-EVAL va avea loc la 28 ianuarie.
Raportul privind România a fost acceptat de majoritatea statelor membre, existând o singură rezervă de examinare a textului – din partea Franţei, care a cerut mai mult timp pentru analizarea acestuia. Am primit însă şi bile albe: Grupul Sch-EVAL a apreciat că echipamentele şi sistemele utilizate pentru sistemul naţional SIS (N.SIS) ş