Ficatul e unul dintre cele mai importante organe, iar dacă funcţionarea lui e defectuoasă, sănătatea poate avea de suferit. Încearcă metoda nutriţioniştilor Patrick Holford şi Fiona McDonald Joyce, detaliată în cartea “Detoxifierea ficatului în 9 zile” (Editura Litera, 14,90 de lei), pentru a-ţi recăpăta energia şi digestia bună.
Dieta trebuie începută în weekend şi continuată până în weekendul următor. Programează- ţi zilnic trei mese principale uşoare şi două gustări şi elimină din meniu pâinea, prăjiturile, biscuiţii, fulgii sau făinoasele din grâu, secară şi orz, laptele, brânza, smântâna, untul, iaurtul, îngheţata, cofeina, alcoolul, carnea şi prăjelile. În rest, respectă în fiecare zi cele “şase reguli de aur ale detoxificării”:
1. Bea opt pahare de apă, două dintre ele calde şi combinate cu sucul de la câte o jumătate de lămâie.
2. Consumă o lingură de seminţe măcinate în următoarele proporţii: 50% de dovleac, de floarea soarelui şi de susan şi 50% de in. Acestea conţin minerale şi enzime antioxidante, Omega 3 şi 6.
3. Consumă o salată de legume verzi (salată, spanac, năsturel, busuioc şi pătrunjel). Conţin vitamina C, folaţi, clorofilă şi antioxidanţi.
4. Mănâncă o porţie de legume crucifere (broccoli, varză de Bruxelles, varză, conopidă, nap, gulie), pregătite la abur sau călite, şi adaugă broccoli crud la sucurile din legume.
5. Consumă un căţel de usturoi, o ceapă mică, o ceapă roşie sau patru cepe verzi, crude, deoarece conţin sulf şi reduc inflamaţiile.
6. Bea un suc natural din legumele menţionate şi din morcovi, roşii, ţelină şi mere. La fel de bun este şi sucul din fructe de pădure.
Ia-ţi proteinele din ouă şi din peşte
Pentru a dispune de un supliment de proteine, în lipsa cărnii şi a produselor lactate de origine animală, mănâncă ouă fierte şi peşte (somon, păstrăv, hering, sardine, macrou, anşoa). @